Dokumentumok a boldogságról – interjú


Manapság már mindenki fotósnak számít, aki kamerát vesz a kezébe, és a retusálást is könnyűnek tűnhet elsajátítani néhány mindenki által elérhető program segítségével. Timinek tehát elég nehéz dolga van, hogy kitűnjön a tömegből: a biztos szakmai tudása, a kedves, de határozott fellépése, remek esztétikai ízlése és számtalan nüansznyi apróság kellett a sikerhez.

Papírmunka másképpen

“A közgazdász diplomámmal először pénzügyi vonalon helyezkedtem el, évekig egy íróasztalnál ültem iratokkal és számokkal körülvéve, és azon gondolkodtam: mit keresek itt? Munkaidőn kívül elvégeztem egy fotós sulit, ahol inkább csak ízelítőt kaptam, de ez pont elég volt ahhoz, hogy még többet akarjak tanulni és gyakorolni. Ekkor egy jó adag szerencsével sikerült egy elismert esküvői fotós, Váradi Tamás asszisztenseként belelátni ebbe a különleges világba. Ma már csak ebből élek, és sikerült találnom egy gyönyörű irodát is közel a Duna-parthoz, ahol tudom fogadni az ügyfeleimet. Innen nézve azért az idáig vezető út rengeteg alázatot és kitartást követelt. Egyrészt egy-egy esemény fotózása kőkemény fizikai munka egy 3 kilós gépet 10-12 órán keresztül meg kell tartani, használni kell. Ha a szezont nézem, akkor, míg más tavasztól őszig utazik, kijár a természetbe vagy a családjával, barátaival tölti a hétvégét, addig egy esküvői fotós minden hétvégén keményen dolgozik: nincs nyaralás, beszélgetős – átfröccsözött szombat este barátokkal.

vonatimi_01_cikkhez_resize

A pink köd, és ami mögötte van

Az esküvők világa nem mindig olyan rózsaszín és felhőtlen, mint amilyennek távolról tűnik: tudni kell, hogy ez egy kemény világ, és gazdaságilag nagyon eltér a hagyományos szolgáltatóipartól, hiszen minden évben új ügyfélkört kell kiépíteni. Folyamatosan új és új párokat kell meggyőzni arról, hogy engem érdemes választani. Ez a folyamatos versenyhelyzet viszont frissen tartja az embert. A divat világához hasonlít leginkább: minden évben változnak a trendek, és a fotósnak nem követnie, hanem diktálnia kell a divatot ahhoz, hogy hosszú távon a piacon tudjon maradni.

Nehéz kitűnni a sok esküvői fotós közül, de sokat segít például az, hogy nő vagyok, érzékenyebb szemmel dolgozom. Ma már kevés az, ha pusztán jól fotózol. Alkalmazkodni kell a párhoz, fel kell ismerni az igényeiket, ugyanakkor kreatívnak kell lenni, hiszen minden esküvő egyedi és megismételhetetlen, és hiúsági kérdés is, hiszen ezek a képek kerülnek a lakás ékeként a falra, a rokonok és barátokhoz, de ma már a social mediába is. És ami a legfontosabb, néha kicsit pszichológusnak is kell lenni. Sok időt fordítok arra, hogy beszélgessünk, hogy megismerjem a párt. Fontos a bizalom, mert így tud kialakulni az oldottabb hangulat, amikor már nem feltétlen fotós-modell viszony van jelen, inkább olyan, mintha jó ismerősök, barátok lennénk. Valljuk be, azért egy esküvő nem csak felszabadult öröm, hanem rengeteg izgalommal, időnként feszültséggel is jár az ifjú párnak.

vonatimi_02_resize

Természetesen tökéletes

Nagyon ritkán tervezem el előre, hogy milyen képeket fogok készíteni, inkább hagyom, hogy az adott környezet inspiráljon. A menyasszonyok 90%-ának a legnagyobb félelme, hogy nem elég fotogén. A titok a magas színvonalú és nemes kivitelezésű képekben rejlik, amelyeknek egyedisége adja exkluzivitását. Ezek azok a képek, amikor a menyasszony ránéz és azt gondolja, bármelyik színvonalas és drága nemzetközi női magazinban megállnák a helyüket. Ettől a menyasszonyok még gyönyörűbbnek látják magukat és még büszkébbek lesznek. Nagyon jó visszajelzés egy-egy olyan elismerés, mint például egy 2 évvel ezelőtti karibi út, ahová az egyik pár az esküvőjére engem vitt magával, hiszen sok fotós közül engem választottak.

Az esküvő napján csak a kreatív fotók elkészítése során vagyok egyedül a párral, ez általában 2-3 órát vesz igénybe, a nap többi részében pedig 10-12 óra folyamatos figyelem és koncentráció szükséges, hogy elkészítsem azokat a riportképeket amelyek az én meglátásom szerint elmesélik a nap történetét. Azzal, hogy végigfotóztam az esküvőt, még csak a megbízás felét végeztem el. Ezután jön az utómunka, ami legalább olyan mértékű tapasztalatot és szaktudást igényel, mint maga a fotózás, hogy kialakuljon a képek végső megjelenése. Ilyenkor leválogatom az egész napi 1500-2000db képanyagot, ami 800-900db fotóra, majd ezeket egyenként beállítgatom a fehéregyensúlyt,  kontrasztot,  színeket, a kreatív képeket pedig retusálom is. A jövőre vonatkozóan számtalan ötletem van! Közel 250 esküvőt láttam közelről, és felfedeztem néhány olyan hiányterületet, amit a legtöbb esküvőszervező cég nem lát, és nem is feladata látni. Ezeket a területeket szeretném megcélozni, és egy új típusú szolgáltatással kijönni a piacra, de a részletek egyelőre még titkosak.”

vonatimi_03_resize vonatimi_04_resize vonatimi_05_resize