Az esküvő főpróbája – jegyesfotózás


Egy végtelenül praktikus, hasznos és végül, de nem utolsósorban szórakoztató dolog. Ez az első alkalom, amikor dolgozom a párral. Tulajdonképpen itt ’tanuljuk meg’ egymást, és ha minden jól megy, a végére ők magukhoz is közelebb kerülnek. Olyan ez, mint az esküvő főpróbája, amelynek az a célja, hogy a nagy napra ne maradjanak kérdések. Aki nem szokott a kamerához, az határozottan zavarban van a fotós előtt, ez mindenképp fel kell oldanunk. Nyomasztó érzés, hogy egy külső személy a nyomunkban liheg egy kamerával, ráadásul instruál bennünket, pedig fontos, hogy ebben a helyzetben is fesztelenül tudjunk viselkedni és a pózolás ne vegye át az irányítást, mert könnyen mesterkélt szituációk alakulhatnak ki. Én a képeken átszüremkedő érzelmeket szeretném megmutatni, két ember egymáshoz való viszonyát. A szerelemben pedig több szín van, mint a szivárványban: szenvedélyes, áradó, játékos, önfeledt, lassan hömpölygő, virágzó, mély, önző, birtokló, vigyázó, gondoskodó, macsó, ártatlan és még sorolhatnám. Azokat a pillanatokat keresem, ahol ezeket a színeket fülön lehet csípni, lehet árnyalni és játszani velük. Azokat a pillanatokat keresem, amik a végén majd könnyeket csalnak a szemekbe, egyenesre húzzák a gerincoszlopot és büszkeségtől dagadóvá teszik a kebleket.

A helyszín fontos, de nem annyira. Persze jól mutat, ha egy különösen szép vagy különleges, egyedi helyszínen fotózunk, de nem szabad, hogy ez legyen a meghatározó: a környezet egy kis pluszt adjon, rímeljen a párhoz, de a lényeg nem ez. Ha két boldog embert fotózok, tök mindegy, hol vagyunk, gyönyörűek lesznek a fotók. Mert a kamera tényleg mindent lát, képtelenség hazudni neki.

A végére pedig egy érdekesség: ma már, a szelfik világában sokan tudni vélik, melyik az előnyösebb oldaluk. Én úgy látom, ezekkel az önarcképekkel sokan inkább csak megismerik az arcukat, de nagyon kevesen találják meg a legelőnyösebb vonásaikat. Apropó szelfik! Egy nagy előnyük biztosan van: egy amerikai kutatás szerint azok, akik sokat szelfiznek szebbnek látják magukat és magabiztosabban viselkednek. A magabiztosság pedig tanulható, nem árt gyakorolni. 🙂

– Vona Timi –